De logica van lichaamstaal

smile-pen-trickDat je gemoedstoestand iets doet met lichaamstaal, is de meeste mensen wel bekend. Maar weet je dat het omgekeerde ook waar is? Onderstaand artikel gaat over het aannemen van een ‘krachtpose’ van 2 minuten, die de perceptie van anderen aanzienlijk kan be├»nvloeden. Ikzelf pas het tegenwoordig op een andere manier toe: als ik ’s ochtends in de auto naar mijn werk rijd, dwing ik mezelf om een vriendelijk en lachend gezicht op te zetten. Het effect is bijzonder! Tegen de tijd dat ik op mijn werk kom, zie ik de wereld een stuk zonniger. De problemen op het werk zijn problemen die ik gemakkelijk kan isoleren en relativeren. Ik merk dat de mensen om mij heen mij makkelijker aanspreken en ook positief be├»nvloed worden.

Een potlood tussen je tanden doet wonderen met je humeur

Ik heb eens in een tijdschrift gelezen dat wetenschappelijk is aangetoond dat wanneer mensen een enquete invullen met een potlood tussen hun tanden geklemd, de resultaten significant positiever zijn, dan bij de mensen die dit niet doen. Waarom? Wanneer je een potlood tussen je tanden klemt, gaan automatisch je mondhoeken omhoog en voel je je meteen blijer. Ook is aangetoond dat de hoeveelheid stresshormonen direct afneemt. Goed voor je hart dus!

Ik kan mij herinneren dat mijn vader dit vroeger al tegen mij zei. “lach en je voelt je meteen beter.” Als puber wilde ik dat natuurlijk niet aannemen, maar nu weet ik dat hij gelijk had.

Inmiddels begint het spreekwoordelijke potlood al een gevleugelde uitspraak te worden tussen sommigen van mijn collega’s, wanneer we dreigen weg te zakken in een sombere bui. Het helpt echt!

De logica van lichaamstaal – Buschman Consultancy.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven